Sök:

Sökresultat:

7 Uppsatser om Beroendevćrd drogpolicy - Sida 1 av 1

Drogpolicy i gymnasieskolan

Detta examensarbete handlar om drogpolicys i gymnasieskolan. Syftet med undersökningen var att jÀmföra och utvÀrdera fem drogpolicys frÄn olika gymnasieskolor i Norrbotten, utifrÄn Regeringens och Skolverkets direktiv. Det fanns Àven en strÀvan om att hitta likheter och skillnader i de olika dokumenten. Detta genomfördes genom en kvalitativ textanalys av fem drogpolicys frÄn olika kommuner i Norrbotten. VÄr undersökning visade att varken Regering eller Skolverk har nÄgra utryckliga krav eller direktiv pÄ upprÀttandet av en drogpolicy.

Alkoholmissbruk och anstÀllningsskydd : En studie av rÀttspraxis 1970-2010

SammanfattningSyftet med denna uppsats Àr att utreda om och hur gÀllande rÀtt har förÀndrats senaste 40 Ären angÄende alkoholsjuka arbetstagares anstÀllningsskydd.Alkoholberoende arbetstagare missköter sitt arbete. Misskötsamheten visar sig ofta i beteenden och handlingar som tolkas som symtom pÄ alkoholsjukdom. Denna misskötsamhet skulle för en frisk arbetstagare bedömas som oacceptabel av sÄvÀl arbetsgivare som arbetsdomstol. Uppsatsen tydliggör det juridiska problem som uppstÄr nÀr arbetsgivaren vill sÀga upp eller avskeda arbetstagaren pÄ grund av misskötsamhet som kan relateras till alkoholsjukdom. Uppsatsen beskriver ocksÄ hur praxis de senaste 15 Ären tyder pÄ att arbetsgivare till viss del har lÀttare att fÄ gehör för sina yrkanden i arbetsdomstolen vad gÀller den problematik alkoholsjukdomen förorsakar pÄ arbetsplatsen jÀmfört med tidigare.Uppsatsens slutsats Àr att den praxis frÄn 1970 och 1980-talet som hittills varit prejudicerande i viss mÄn Àr obsolet.

Uppföljning av hur deltagare upplevde utbildningen Alkohol och droger i ett arbetsplatsperspektiv

Missbruk av alkohol och droger förekommer pÄ alla arbetsplatser. I samband med rehabiliteringsutredningar gÀllande missbruk- och beroendeproblem framkom det i flera fall att arbetskamrater och Àven chefer under flera Ärs tid hade kÀnt till eller misstÀnkt att medarbetaren haft missbruksproblem. FöretagshÀlsovÄrden Previa i Malmö sammanstÀllde en utbildning som riktades till chefer samt fackliga företrÀdare pÄ Universitetssjukhuset i Malmö, UMAS. Syfte: Avsikten med denna rapport var att följa upp vad de som deltagit i utbildningen ansÄg om upplÀgget med att arbetsgivaren och företagshÀlsovÄrden höll utbildningen tillsammans och vad man ansÄg om att utbildningen var obligatorisk. Det var Àven intressant att fÄ veta om man kÀnde till att det fanns en alkohol- och drogpolicy pÄ arbetsplatsen och om man upplevde att utbildningen haft ett vÀrde för egen del.

Alkohol- och drogpolicy : Effektivt verktyg eller dammigt dokument i byrÄlÄdan?

Syftet med denna uppsats Àr att genom intervjuer med medarbetare i tvÄ olika organisationer undersöka om, och i sÄdana fall hur, olika delar i en organisation kan pÄverka arbetsgivare och arbetstagares förhÄllningssÀtt till frÄgor rörande alkohol och arbetet med drog- och alkoholpolicyn. Vidare har syftet varit att se vilken roll denna policy spelar i arbetet med dessa frÄgor.De frÄgestÀllningar vi har för avsikt att besvara Àr följande:? Hur förhÄller sig medlemmar i organisationen till problem rörande alkohol?? Finns likheter eller skillnader mellan hur medlemmar förhÄller sig till en organisations alkoholpolicy respektive hur de agerar i praktiken?? Vad Àr det som pÄverkar dessa förhÄllningssÀtt?De resultat vi har fÄtt fram pekar pÄ tydliga tendenser till att alkohol- och drogpolicyn inte anvÀnds som ett verktyg i frÄgor rörande alkohol och droger i de undersökta organisationerna. Trots detta stÀmmer medarbetares tillvÀgagÄngssÀtt mÄnga gÄnger överens med det som stÄr i respektive organisations policy. Detta beror till största del pÄ dokumentens vaga utformning.

En rykande verklighet : En analys av grundskolans tobakspolicyarbete i Hallands lÀn

Syftet med studien var att undersöka grundskolans tobakspolicy i Hallands lÀn, detta med utgÄngspunkt frÄn tvÄ frÄgestÀllningar: om grundskolorna i Hallands lÀn hade en dokumenterad skriven tobakspolicy samt om tobakspolicydokumenten var utformade utifrÄn statens folkhÀlsoinstituts rekommendationer kring vad som bör ingÄ i ett policydokument gÀllande tobak. Resultatet av studien visade att 33 av 49 tillfrÄgade skolor angav att de hade ett policydokument innehÄllande tobak. 3 av 49 skolor svarade att dem inte hade nÄgon policy pÄ omrÄdet och 13 av 49 svarade inte pÄ förfrÄgan. Utav de 33 skolor som utgav sig för att ha ett dokument gÀllande tobak, svarade 90 procent av skolorna att de utgick frÄn ett samlat policydokument för kommunens grundskolor. Ett av dessa dokument hade i vaga ordalag nÀmnt tobak som drog i sin drogpolicy medan fokus i ett annat dokument endast lÄg pÄ alkohol och narkotika.

LĂ€rares erfarenheter, kunskaper och hantering av narkotika
bland elever: en studie i GĂ€llivare kommun

I detta lÀrarexamensarbete har vi undersökt lÀrares erfarenheter av narkotikaanvÀndning bland elever och hanteringen av detta. Vi har ocksÄ undersökt hur lÀrarna ser pÄ sina kunskaper och relationen mellan den egna kompetensen och möjligheten att hantera misstÀnka narkotikasituationer bland elever samt om de anser att det tillhör lÀrarens yrkesroll att hantera drogmissbruk bland elever. Undersökningen tog Àven upp om lÀrarna var medvetna om det fanns nÄgon handlingsplan mot droger pÄ skolan. Tio lÀrare i GÀllivare kommuns tÀtortsskolor i skolÄr 6-9 intervjuades. Som lÀrare följer man lÀroplanen och kursplaner för olika Àmnen samt skollagen som tar upp skolan och lÀrarens skyldighet att arbeta för varje enskild individs vÀlbefinnande.

Slumpvisa drogtester i skolan - har de en preventiv effekt?

I arbetslivet Àr det sedan flera Är vanligt med slumpmÀssiga drogtester av arbetstagare. DÀr-emot Àr det i Sverige ytterst ovanligt att skolor utför slumpmÀssiga drogtester av elever i skolmiljö. Detta trots att elever, pÄ samma sÀtt som alla anstÀllda, omfattas av samma arbetsmiljölag. Skolinspektionen, liksom bÄde Utbildningsdepartement och Statens FolkhÀlsoinstitut har hittills haft en kritisk hÄllning till drogtester i skolmiljö i allmÀnhet och slumpmÀssiga drogtester i synnerhet. En del av kritiken hÀrrör ur att det inte finns evidens för en förebyggande effekt av slumpvisa drogtester i sig.Syftet med denna undersökning var att undersöka huruvida slumpmÀssiga drogtester i skolan kan ha en drogförebyggande effekt i sig.